8,3 / 10
4/5
Patricia Cuelenaere

Patricia Cuelenaere

Patricia Cuelenaere is als docente verbonden aan Holland Opleidingen Groep. Een kennismaking met deze bevlogen docente.

Patricia vertel eens iets over jezelf?

“Ik ben een langeafstandswandelaar en ik ben graag in beweging. Ik ben breed geïnteresseerd, een mensenmens, troste tante en binnenkort oudtante. Ik sta positief in het leven en ik ben maatschappelijk betrokken.”

Sinds wanneer ben je betrokken bij Holland Opleidingen Groep?

“Ik ben sinds 2017 betrokken bij dit onderwijsinstituut. Vanaf de eerste minuut doe ik dat met veel plezier!”

In welke vakgebieden ben jij gespecialiseerd?

“Ik ben gespecialiseerd in operations en proces- en kwaliteitsmanagement. Denk aan Lean Six Sigma Yellow/Orange/Green/Black Belt. Maar ook in Innovation & Design Thinking, net als Intern proces auditing.”

Waarom ben je docent geworden?

“Ik vind kennisdelen heel belangrijk en ik werk graag samen met anderen. Hierdoor geef je mensen kansen en mogelijkheden om verder te komen.”

Heb je een speciale manier van lesgeven?

“Ik sta in de praktijk. En ik heb een pragmatische wijze van lesgeven. Wat is je vraagstuk? Wat is je probleem? We vinden samen een oplossingsrichting.”

Wat zijn jouw sterke kanten als docent?

“Ik verwonder mij over wat mensen doen, waarin mensen zijn geïnteresseerd. Ik kan goed luisteren, ben oprecht geïnteresseerd. Ik werk graag in multidisciplinaire groepen. Mensen geven mij terug dat ik veel kennis en kunde heb, ze vertrouwen mij als adviseur en docent.”

Op welke studietraject ben jij trots, en waarom?

“Ik ben trots op elke deelnemer! Als ik een voorbeeld moet noemen, dan die van Bianca de Wispelaere. Zij werkt bij Barry Callebaut en studeert binnenkort af als LS Green Belt. Ze heeft een fantastisch project opgezet en geïmplementeerd, ze heeft haar collega’s van management tot en met de werkvloer meegekregen. Ze is een natuurlijke leider, ze heeft zich ontwikkeld vanaf werkvloeroperator tot LSS green belt. Zó knap. En daarbij het is een hele plezierige persoonlijkheid.”

Hoe ziet bij jou een les eruit?

“De eerste vraag is altijd: wat is je vraag? Wat is het probleem? Tweede vraag: wat wil je leren, wat verwacht je? Derde punt: graag een rondleiding door je bedrijf, je werkplek en vandaar uit starten met de theorie. Dit vervolgens elke les koppelen aan de praktijk van de deelnemer. Kortom, projecten en Verbeterplannen opzetten, uitwerken die er voor de deelnemer én de werkgever toe doen.”

Wat is de moeilijkste situatie die je als docent hebt meegemaakt?

“Groepen waarin in de eerste instantie veel weerstand zit…”

Hoe heb je deze situatie opgelost?

“Door tot 10 te tellen en rustig te blijven. Proberen aan te sluiten bij het perspectief van de ander. In de schoenen gaan staan van de ander, begripvol zijn.”

Jij geeft les aan cursisten, maar nog interessanter: wat leer jij van cursisten?

“Hun ervaring in de praktijk, je krijgt diverse perspectieven mee. Het leren kijken door de ogen van de deelnemers, wat maken zij mee, hoe gaan zij met vraagstukken om? Het verwondert mij altijd hoe open mensen zijn en wat ze je willen laten zien op hun werkplek. Ik werk bij voorkeur mee mee als consultant in een bedrijf. Bij Daar-om.nl hebben we bijvoorbeeld alle processen beschreven en zijn twintig Yellow Belts getraind. Daar hebben we al serieuze veranderingen in gang gezet. De klant en de specialisten én medewerkers zijn er blij mee. Er is groot draagvlak.”

Waar ligt de kracht van opleidingsinstituut?

“Vrijheid om binnen de kaders van het lesmateriaal je eigen draai te geven zodat je zo goed mogelijk kan aansluiten bij de deelnemer.”

Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt in het afgelopen jaar, en waarom?

“De verhuizing van Holland Opleidingen Groep naar Steenwijk. Wát een super locatie. Directeur Sake Koelma timmert samen met het team hard aan de weg. Het is leuk om bij een organisatie te horen die zichtbaar is. Daar kun je trost op zijn.”

Patricia Cuelenaere is als docent betrokken bij Holland Opleidingen Groep.

Meer lezen?

Benieuwd naar andere docenten? Klik op de onderstaande knop en bekijk het overzicht.

Andere docenten

Dick Visser

Docent Arbeidsrecht, sociale zekerheid en flexibele arbeid

Rob van der Wel

Docent en coach – projectmanagement, leiderschap, management & organisatie