8,3 / 10
4/5
Elske Douma is cursist van het eerste uur: ‘Het geleerde gaat écht leven’

Elske Douma is cursist van het eerste uur: ‘Het geleerde gaat écht leven’

Ipma-D volg je bij Holland Opleidingen Groep.

We kunnen gerust stellen dat Elske Douma een cursist van het eerste uur is bij Holland Opleidingen Groep. Zij schreef zich twaalf jaar geleden als een van de eerste mensen in bij ons onderwijsinstituut. Uiteindelijk volgde Elske door de jaren heen heel wat modules en nog altijd plukt ze daar in de dagelijkse praktijk haar vruchten van. “Hier is gewoon menselijk begrip”, blikt ze terug.

Voordat Elske bij Holland Opleidingen Groep terechtkwam studeerde ze voor haar bachelor bij een andere opleider. Daar kreeg ze les van wijlen Dick Blom, voormalig mede-eigenaar van HOG. “Omdat ik voor een bepaald onderwerp graag een verdiepingsslag wilde volgen, kwam ik na een gesprek met Dick bij Holland Opleidingen Groep terecht. De eerste twee modules heb ik op het gebied van project- en procesmanagement gevolgd.” Wat volgt is een glimlach. “Wat een vreugde en wat een leerzaam half jaar was dat!”, zegt Elske. “Samen met een medestudente volgde ik deze modules. We werden super begeleid door Dick.”

Menselijk begrip

Jaren later wilde Elske weer een studie oppakken, naast hetgeen ze via haar werk al had gevolgd. Weer volgden twee modules bij HOG. “En daar begon voor mij toch wel de waardering voor Holland Opleidingen Groep nog meer te groeien. Zij boden me weer de mogelijkheid van 1-op-1-onderwijs aan, wat ik niet had verwacht nog mogelijk te zijn.” Door het plotselinge overlijden van haar oudste zus en alle te regelen zaken daaromheen, liep het traject wel vertraging op. “Dat was allemaal bespreekbaar en ik kon op begrip rekenen”, blikt ze terug.  “Er waren geen moeilijke uitstelprocedures en extra kosten, geen wijzende vingertjes. Er was gewoon menselijk begrip. Wat neemt dat een boel stress weg op zo’n moment!”

Haar huidige werkgever steekt veel tijd en energie in het opleiden van personeel en ze krijgt dan ook alle mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Haar interesses liggen aan de menselijke kant van management. Wat doet bijvoorbeeld een verandertraject met de mens, hoe reageert Elske daar zelf op, wat betekent zo’n traject voor een organisatie, hoe gaan mensen daarmee om? “Dat is de exacte reden dat ik dat ik na het afronden van de leergang (de vorige twee modules), nóg twee modules op gebied van organisatiepsychologie heb gevolgd.”

Veel flexibiliteit

Voor deze en de vorige twee modules werd Elske gekoppeld aan docente Patricia Cuelenaere. “Wat een leuk en warm mens! Er was echt een persoonlijke klik. Patricia heeft zoveel kennis in huis, is zo scherp en betrokken bij dat wat jij als cursist doet en nodig hebt en coacht je op een prachtige wijze door de hobbels heen. Prachtige gesprekken en discussies hebben we samen gevoerd, in overleg hebben we de lessen gepland, waarbij van beide kanten veel flexibiliteit was.”

Haar lessen heeft Elske in en uit de praktijk kunnen halen en toepassen, waardoor ze veel geleerd heeft en ‘het geleerde gaat leven’, zoals ze het zelf mooi omschrijft. “Niet alleen in kennis ben ik gegroeid, maar ook als mens heb ik weer stappen kunnen zetten. Met als gevolg dat ik per 1 december van dit jaar de overstap maak van projectleider naar senior medewerker bedrijfsbureau bij een nieuw facilitair onderdeel van mijn organisatie. Een mooie uitdaging, zowel op bedrijfskundig gebied als op de menskant binnen de organisatie.”

Meer lezen?

Benieuwd naar al onze nieuwsberichten? Klik op de onderstaande knop en bekijk het overzicht.

Persoonlijk advies
over de consultancy mogelijkheden?