Of hij wel rekening houdt met de sluitingstijd van de bibliotheek? Franck Boswinkel glimlacht eens. Is het al zo laat? Deze zaterdag is voorbij gevlogen. Zo diep zat hij weer in de studieboeken gedoken. Het begint standaard te worden. Vrije uurtjes gaan op aan studeren, leren en ontwikkelen. Dat hij het studievirus compleet te pakken heeft is wel duidelijk. “Ik heb echt een enorme drive ontwikkeld”, vertelt hij.
Franck heeft net zijn diploma voor van de opleiding HBO Bedrijfskunde (2 jaar) ondertekend op het kantoor van Holland Opleidingen Groep, de moederorganisatie van Flex Academy. En het mooie? Hij heeft les gekregen van zijn vader Henk Boswinkel, één van de docenten bij Holland Opleidingen Groep. “Mensen om me heen zeiden; dat gaat toch niet, zo samen met je vader? Ik had er juist heel veel zin in. Hij heeft zoveel kennis en ervaring en kent mij”, vertelt Franck. “Hij maakt de theorie voor mij heel makkelijk tastbaar. En de momenten waarop de lessen begonnen was hij echt de docent en niet mijn vader. We konden daarin heel makkelijk schakelen. Hij was goed kritisch en zette me vooral zelf aan het denken.”
Boswinkel senior heeft ook van het traject genoten. “Ik heb het als geweldig ervaren”, zegt hij. “Voor Franck was het denk ik wel lastiger dan voor andere studenten. Hij heeft uiteindelijk 32 avonden bij mij thuis gezeten. Dan had mijn vrouw telkens eerst eten gemaakt, gingen we daarna aan de slag.”
Zoektocht
Het afronden van de studie is voor Franck een (tijdelijk) slotstuk van een lange zoektocht. Nadat hij moest stoppen op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda vanwege een blessure – daarvoor rondde hij havo en vervolgens vwo af – begon het leggen van de puzzel. Twee jaar universiteit en een halfjaar hbo op een hogeschool konden hem niet bekoren. Het werkte niet, geeft hij aan. Te bureaucratisch. Bijvoorbeeld tijdens opdrachten. “Zo moest het, en niet anders. En we kregen zoveel extra’s qua lessen, daar had ik helemaal niks aan. Moesten we bijvoorbeeld Engelse woordjes gaan leren”, zegt Franck. “En juist op dat soort momenten begint het bij mij te borrelen.”
Hij besloot te gaan ondernemen en heeft dit 5 jaar gedaan. Toch lonkte nog altijd een studie. Toen belde ik pa op. “Ik moet iets vinden dat bij me past”, zei ik. “We hebben daarover gesprekken gevoerd. Bedrijfskunde bleek het beste bij mij te passen. Achteraf gezien is dat dus ook zo”, glimlacht hij.
Franck kwam uit bij Flex Academy. Het bleek een echte match, waarbij zijn vader dus zijn docent werd. “De methodiek is aangeslagen. Je maakt hier echt direct de koppeling tussen theorie en praktijk. Als ik een opdracht kreeg, dan kon ik dat direct gaan toepassen. Bovendien ging ik zélf nadenken, en dan zie je het plaatje ineens.” Henk Boswinkel is ook tevreden over de vertaalslag. “Mijn taak als docent is ook niet om kennis over te brengen, maar om iemand in beweging te krijgen. Het is echt triggeren.”
In de voetsporen treden
Junior heeft twee geweldige studiejaren genoten, maar makkelijk was de studie HBO Bedrijfskunde niet altijd. “Marketing Management is bijvoorbeeld niet mijn ding, net als Bedrijfseconomie. Dat was echt soms een bomen-bos-verhaal. Maar we zijn er op karakter doorheen gekomen”, zegt hij.
De cijferlijst van Franck is prachtig te noemen. “Ik kwam er al snel achter dat kwaliteitsmanagement en procesmanagement echt altijd mijn ding zijn geweest. Ik ging terug redeneren en dacht; o wacht eens even, dit is precies mijn ding! Hier ga ik in verder.” De volgende stappen zijn inmiddels gezet, een nieuwe zoektocht begint.
Tijdens de overhandiging van het diploma laat vader zijn zoon op de website van zijn bedrijf kijken. Even is het stil, dan een lach: inmiddels is Franck als partner aangesloten bij het bedrijf van senior, zo staat er vermeld op de site. Een mooie geste na al dat harde werken.
Met studeren houdt Franck voorlopig niet op. Vader Henk: “Franck heeft veel progressie geboekt. Ik heb hem telkens heel erg bewust gedrukt op het belang van z’n leerdoelen en het Verbeterplan per module. Hij heeft geleerd om minder in herhaling te vallen. Hij kan meer kort door de bocht gaan, to the point komen. Hij is kernachtiger.” De slotboodschap van Henk: “Ik denk dat ik hier naast een aankomend docent zit.” En dat ziet Franck ook wel zitten.