8,3 / 10
4/5
Opleiden tijdens Corona

Opleiden tijdens Corona

Opleiden op afstand tijdens Corona

Als docent voor Holland Opleidingen Groep is er de afgelopen maanden veel veranderd in de manier waarop we werken. Van in de auto naar de cursisten toe naar online lessen op afstand. En net als voor veel beroepen en scholen was dit wel even wennen.

Natuurlijk heeft het nadelen. Ik vind het als docent fijn om echt contact te maken met de mensen die ik begeleid in hun leerproces. Dat is “in real life” toch net iets makkelijker dan online. Ook houd ik er van om alles wat ik uitleg te ondersteunen met tekeningen en (proces)schema’s, wat online ook lastiger is dan wanneer je samen bent.

Maar het heeft ook voordelen. Omdat Holland Opleidingen Groep startgarantie biedt, zijn er nu meer individuele lessen. Deze lessen kunnen gemakkelijk online gegeven worden waardoor de cursist vanuit kantoor of thuis een studie kan volgen op een tijdstip waarop het de cursist uitkomt.

Door de privélessen kan er effectief en efficiënt gewerkt worden aan de inhoudelijke stof én de ontwikkeling van de cursist. Als docent kan ik de inhoud van de les en de voorbeelden en aandachtspunten afstemmen op de organisatie en de vragen van de cursist. Dat zorgt er voor dat de les optimaal aansluit.

Daarbij is het voor mij als docent ook extra leuk omdat ik een-op-een de kans krijg om nog meer te leren over verschillende organisaties en manieren van werken en organiseren. Daar raak ik als docent dan weer door geïnspireerd.

En de nadelen, daar vind je in de loop van de tijd je oplossingen voor. Ik gebruik aanvullende online hulpmiddelen zoals een digitaal whiteboard en Visio (systeem voor het beschrijven van proces schema’s). Ook zet ik foto’s, plaatjes en korte PowerPoints klaar waarvan ik verwacht dat ik ze in de les kan gebruiken om iets net even wat duidelijker te maken. En doordat ik meerdere lessen heb in hetzelfde vakgebied, komt het vaak voor dat ik dingen die ik voor de ene cursist heb opgezocht ook kan gebruiken voor een andere les. Daardoor kan ik de lessen nog beter aansluiten op de cursist.

Natuurlijk kijk ik er weer naar uit om ook weer “in real life” met cursisten te werken, maar ik weet zeker dat de lessen die we nu leren over online lesgeven ook voor de toekomst extra mogelijkheden gaan bieden. Want wat er niet verandert is dat, online of offline, ik het leuk blijf vinden om mijn cursisten mee te nemen in de wereld van organisaties, processen, projecten en kwaliteitsmanagement en ze leer hoe zij zichzelf en hun organisatie continue kunnen verbeteren.

Auteur: Marion, docent bij Holland Opleidingen Groep

Meer lezen?

Benieuwd naar al onze blog berichten? Klik op de onderstaande knop en bekijk het overzicht.

Behoefte aan persoonlijk advies?

Wil je graag studieadvies of wil je meer weten over onze incompany en consultancy mogelijkheden?